Wednesday 11 - 12 - 2019

Avishai Cohen & Yonathan Avishai


Stertrompettist Avishai Cohen stond al meerdere keren in een uitverkocht LantarenVenster. Soms ook samen met pianist Yonathan Avishai, met wie hij nu een nieuw duo vormt. De twee musici kennen elkaar al meer dan twintig jaar, deelden een huis in Tel Aviv, en staan inmiddels op top jazzpodia over de gehele wereld.

Avishai Cohen (1978) laat de geest van Miles Davis in zijn spel horen. Hij koppelt de melancholieke muzikale ondertoon van zijn vaderland Israël aan die van de Amerikaanse jazz. Dat doet hij zowel in zijn eigen composities als in interpretaties van muziek van onder meer Dizzy Gillespie, Charles Mingus en Ornette Coleman. Cohen speelde zijn eerste noten als solist al in 1988 en mocht later met een beurs naar het Berklee College of Music in Boston. Toch kwam hij pas echt tot wasdom toen hij in de New Yorkse jazzclub Smalls ging spelen. Zijn ECM-debuut Into The Silence was in veel landen het bestverkopende jazzalbum van 2016. In 2017 kwam de prachtige opvolger Cross My Palm With Silver uit.

Op beide albums speelt Yonathan Avishai (1977) een belangrijke rol met ijzersterk lyrisch pianospel. De inmiddels in Frankrijk woonachtige toetsenist heeft sinds kort ook eigen muziek uit op het ECM label, gebundeld op het eerder dit jaar uitgekomen prachtige album Joys and Solitudes. Voor het eerst treden Cohen en Avishai nu als duo op, met jazzstandards en eigen composities die wederom zijn opgenomen door Manfred Eicher voor een albumrelease in het najaar van 2019. Muziek die op een fascinerende manier de rijke muzikale bagage van deze topmusici reflecteert.