Thursday 20 - 05 - 2021

Jasper Blom Quartet & Pablo Held


Saxofonist en kersverse Buma Boy Edgarprijswinnaar, Jasper Blom, maakt een tournee langs de Nederlandse podia.

Met deze prestigieuze jazzprijs op zak, wil Blom zijn project Polyphony 3 onder de aandacht brengen. Zoals de naam al aangeeft, is dit de derde ‘editie’ in een reeks, die hij enkele jaren geleden startte met zijn Jasper Blom Quartet, met all stars  Jesse van Ruller (gitaar), Martijn Vink (drums) en Frans van der Hoeven (bas). Polyphony is  een verwijzing naar Bloms fascinatie voor polyfone middeleeuwse muziek. Vanuit verschillende invalshoeken en muzikale technieken, ontstonden al twee ‘polyfone’ projecten, met de Vlaamse trompettist Bert Joris (Polyphony 1) en met de Duitse trombonist Nils Wogram (Polyphony 2). Voor Polyphony 3 werkt het Jasper Blom Kwartet samen met de Duitse rising star pianist en goede vriend van Jasper, Pablo Held. Deze keer staat De Toonklok van de Nederlandse componist Peter Schat centraal: een muzikaal systeem dat componisten volkomen vrijlaat om zich zo te ontworstelen van wat Schat ooit het ‘tonaliteitsprobleem’ noemde. Musicologie voor gevorderden zou je denken, en tóch weten Jasper Blom en zijn makkers met deze ingewikkelde materie het publiek in één klap te betoveren. Een gave die alleen de allerbesten hebben, en daarom krijgen zij de Buma Boy Edgarprijs!

Jasper Blom (1965) geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene. Als componist streeft hij naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Blom won twee keer de European Jazz Competition en is winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2019, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Onder de talloze formaties waarin Blom een aandeel heeft, zijn het superseptet Krupa & The Genes, WonderYears (een trio gewijd aan de muziek van Stevie Wonder) en de David Kweksilber Big Band. Regelmatig wordt Blom uitgenodigd door topensembles als het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor studiosessies en concerten. Daarnaast werkte Jasper met internationale grootheden als Randy Crawford, George Duke, Chet Baker, Lee Konitz en Nat Adderley.

De uit Keulen afkomstige pianist Pablo Held (1986) groeide op in een gezin vol musici. Na summa cum laude te zijn afgestudeerd, maakte hij snel furore met zijn Pablo Held Trio, de groep GLOW en zijn samenwerking met gitaarheld John Scofield (Downbeat ‘best album 2015’) en sleepte hij de ene na de andere muziekprijs in de wacht. Andere grootheden met wie hij het podium deelde zijn onder meer Chris Potter, Dave Liebman, Tom Harrell, Nasheet Waits, de WDR Bigband en vele anderen.