Thursday 14 - 11 - 2019

TaxiWars


Het jazzvirus heeft Tom Barman – zanger van de Belgische rockband dEUS – goed te pakken. Met TaxiWars speelt hij stuwende jazz met een punky punch. Het is geen nieuwe passie, want al in 1996 verwerkte Barman een Mingus-sample in het dEUS-nummer Theme From Turnpike. Ook stelde hij enkele compilaties samen uit de Blue Note- en Impulse-catalogi. Het kwam dus niet als een totale verrassing toen Tom in 2014 TaxiWars oprichtte samen met landgenoot Robin Verheyen, een begenadigd saxofonist die al zo’n tien jaar in New York woont en speelde met artiesten als Marc Copland, Ravi Coltrane, Narcissus Quartet, Gary Peacock en Joey Baron.

Bassist Nicolas Thys was een steunpilaar in de Belgische en Nederlandse jazzscenes voordat hij in speelde met legendes als Lee Konitz, Mal Waldron, Toots Thielemans en Zap Mama. Drummer Antoine Pierre studeerde aan de New York School of Jazz in New York, en toert o.a. met de Belgische gitaarlegende Philip Catherine. TaxiWars is een intensieve samenwerking tussen Barman, Verheyen, Thys en Pierre, en levert een mix op van lyriek, poëzie en jazz met rockintensiteit. Dit is een band met een diepe kennis van de geschiedenis van de jazzmuziek en een liefde voor de drijvende jazz van de vroege jaren zestig op het label Impulse!

Drie jaar sinds het veelgeprezen album Fever komt er nu een nieuwe aan: Artificial Horizon wordt in september uitgebracht. De single Sharp Practice is alvast een aanstekelijke voorbode met diep impulsieve, energieke groove die jazz met hiphopbeats uit de late jaren tachtig bestookt.