Saturday 10 - 12 - 2022

Africa Negra


De afgelopen 40 jaar is África Negra ongetwijfeld de belangrijkste ambassadeur van de muziek uit São Tomé & Príncipe geweest, een eilandstaat in de oksel van Afrika voor de kust van Gabon. De band is erg bekend in Portugeestalige landen en hun diaspora, en zijn geliefd vanwege hun eigen onnavolgbare soukous-stijl. Deze stijl is een mengsel van de hemelse, zwoele São Tomé rumba of soukous met zalige scheuten highlife, en wordt door hun fans mama Djumba genoemd.

Africa Negra gebruikt nog deels hun oude instrumenten en vintage gitaareffect-processors, zodat hun kenmerkende originele geluid uit de jaren 80 niet verloren gaat. Op dit moment bestaat de band uit vijf personen (zang, twee gitaren, drum, bas) waarvan er nog twee tot de originele bezetting behoren: João Seria (zang) en Albertino (bas). Maar vlak ook Leonildo Barros niet uit, die baanbrekende gitarist die mede verantwoordelijk is voor het geluid van de band.

In 2019 bracht de band het album “Alia cu omali” uit, hun eerste plaat in 20 jaar, met wereldwijde distributie door Rush Hour. Deze plaat bestaat uit een serie van klassiekers die nooit goed waren opgenomen, maar ‘materialiseerden’ tijdens live concerten in de jaren 80.

In januari 2020 verscheen op het Zwitserse label Bongo Joe een compilatie-album genaamd “Léve Léve”, waarop enkele klassiekers van de groep staan, naast andere belangrijke groepen van São Tomé & Príncipe uit de jaren 70 en 80.