Saturday 12 - 12 - 2020

ALEXANDER


Met de release van het album Methods To Madness breekt een nieuwe fase aan voor de Rotterdamse pianist, componist en producer Alexander van Popta (1987). Want na het behalen van successen als bandleider van Re:Freshed Orchestra en sideman bij o.a. Giovanca, Benjamin Herman, Teus Nobel en Gregory Porter, is dit zijn debuut onder eigen naam.

Voor het album sloeg ALEXANDER de handen ineen met bassist Thomas Pol, drummer Jamie Peet en gitarist Jelle Roozenburg.  Het kwartet begeeft zich graag op onbekend terrein, waardoor de composities steeds weer nieuwe vormen aannemen. Verwacht spontaniteit, avontuur en collectieve improvisatie.

Van Popta werd op 18-jarige leeftijd toegelaten aan de jazzafdeling van het Rotterdams conservatorium, waar hij les kreeg van Kris Goessens, Rob van Bavel en Ilja Reijngoud. Ook volgde hij masterclasses van Barry Harris, Richard Bona, Jeff Ballard, Baptiste Trotignon en Joshua Redman. Na het behalen van zijn diploma vloog hij naar New York om les te nemen bij Aaron Parks. Inmiddels heeft de Rotterdammer in tientallen landen in Europa, Azië, Noord- en Zuid Amerika opgetreden. Als arrangeur is hij de afgelopen jaren regelmatig aan het werk voor het wereldberoemde Metropole Orkest. Zo werkte hij aan projecten voor Trijntje Oosterhuis, De Jeugd Van Tegenwoordig, Broederliefde en Cory Wong. Daarnaast is Alexander te horen op de bejubelde Red Bull Uncut sessies van Yung Nnelg, RIMON en Fresku.