Sunday 20 - 11 - 2022

Alfa Mist


Gevoel boven perfectionisme, dát is het credo van multi-instrumentalist, rapper en producer Alfa Mist. Deze artiest opereert op het snijvlak van popmuziek en het avontuurlijke experiment.

Alfa leerde zichzelf beats te produceren als een scholier in East Ham, Londen, en ontdekte daarna jazz  via de baanbrekende hiphop-producties van Hi-tek, Madlib en J Dilla. Hij dook dieper en leerde zichzelf de piano op het gehoor als middel om de fijne kneepjes van deze formatieve platen te ontleden, en vormde geleidelijk zijn eigen productiestijl en uniek gevoel voor ritme. Alfa Mist combineerde die gave met de spontaniteit van jazz, allemaal verbonden met een doordringend gevoel voor melodie.

Dit gevoel van kinetisch tempo, in combinatie met zelfverzekerde stiltes, is diep voelbaar in de muziek van Alfa. Nocturne uit 2015 was zijn eerste volledige soloproject, een samenwerking waarin zijn eigen vermogen voor kraakheldere beats werd getoond, evenals zijn enorme veelzijdigheid in het produceren van muziek die steeds weer van vorm lijkt te veranderen.

Op zijn laatste wapenfeit Bring Backs gaat Alfa nieuwe uitdagingen aan. De plaat markeert zijn eerste release voor het kwaliteitslabel label Anti en is de meest gedetailleerde verkenning van zijn muzikale opvoeding. De negen nummers leunen op soepele grooves die steeds dieper onder de huid kruipen: ontsporend, maar ook met veel melodische hooks die blijven boeien. De nummers zijn met elkaar verbonden door een fraai gedicht van Hilary Thomas, waarin de realiteit van het bouwen van een gemeenschap in een nieuw land tot uitdrukking komt.

Vanavond in de Maassilo gaan we Alfa Mist bewonderen op het hoogst van zijn kwaliteiten: virtuoos en vernieuwend, maar ook warm en uitnodigend. Een uniek artiest.

Dit concert wordt georganiseerd door Rotown, Motel Mozaique Concerts, LantarenVenster, BIRD en Maassilo en heeft uitsluitend staanplaatsen.