Saturday 20 - 11 - 2021

Alfredo Rodríguez Trio


De Cubaanse jazzpianist Alfredo Rodríguez komt terug naar Rotterdam om nieuwe muziek te presenteren! De virtuoze muzikant is een graag geziene gast in LantarenVenster en was al vier keer eerder bij ons te gast. Begin maart 2020 gaf hij nog een weergaloos concert samen met Richard Bona en Pedrito Martinez.

Alfredo was als kind al idolaat van muziek en wilde het liefst drummer worden. Om op het conservatorium toegelaten te worden koos hij echter voor de piano. Een goede keuze, want de Cubaan ontwikkelde zich al op jonge leeftijd tot een elegante, maar ook explosieve pianist en behoorde al snel tot de besten van zijn generatie. Een uitnodiging voor het prestigieuze jazzfestival in Montreux, waar hij Quincy Jones ontmoet, betekent zijn doorbraak. In 2009 vlucht Rodríguez naar de VS, waar hij politiek asiel krijgt en ruim tien jaar verblijft.

De pianist bracht tot dusver vijf ijzersterke albums uit. Zijn debuut Sounds of Space gaf zicht op de mensen, plekken en geluiden die hem in zijn jeugd omringden en vormden. De wortels van zijn moederland verkent hij op het mede door Quincy Jones geproduceerde album The Invasion Parade, waarop Alfredo laat horen hoe veelzijdig de Cubaanse muziekcultuur is. Daarna kwam het prachtige album Tocoroco uit, dat miljoenen keren gestreamd werd op Spotify. In 2019 opgevolgd door Duologue, samen met Pedrito Martinez. Inmiddels woont Alfredo Rodríguez in Spanje, waar dit jaar samen met zijn bandleden druk gewerkt wordt aan nieuw materiaal.