Sunday 13 - 03 - 2022

Aline Frazão


Zangeres, gitarist en producer Aline Frazão is geboren en getogen in de Angolese hoofdstad Luanda, waar ze nu ook weer woont. Op jonge leeftijd ging ze naar Lissabon om te studeren en woonde ze geruime tijd in Spanje. In die tijd bracht ze drie albums uit: Clave Bantu, Movimento en Insular. Al jong schreef ze liedjes en gedichten, beïnvloed door de Angolese literatuur en door een breed spectrum muziekstijlen: bossanova, jazz en de ritmes van Angola en Kaapverdië. De verwijzing naar haar thuisland en Creoolse roots stond altijd centraal. Haar vierde album Dentro Da Chuva werd opgenomen in Rio en illustreert Alines passie voor MPB en de fascinerende oude banden tussen de klanken van Angola en Brazilië.

Het nieuwe album Uma música Angolana is het resultaat van een langverwachte reünie met haar band. Het album bevat een liefdevolle verzameling ritmes variërend van Angolese massemba tot Kaapverdische batuku, via de maracatu en afoxé uit Brazilië. De liedjes zijn zelfgeschreven en Aline Frazão onderzoekt de mogelijkheden van haar stem, haar woorden en haar zang.

Aline: “Van al mijn platen is dit degene met de meeste toewijding als muziekproducent, in een poging een Angolees geluid zonder grenzen te creëren. Mijn drijfveren waren het bevestigen van mijn passie voor ritmes van Afrikaanse oorsprong, en het herinterpreteren, deconstrueren en onbevreesd uitvinden van muziek. Het is een geluidsuniversum vol improvisaties en jazzinvloeden, meedansend op een beat vanuit het binnenste van je lichaam, vanuit gevoel. Want opnieuw verbinden is meer dan ooit nodig.”