Tuesday 10 - 05 - 2022

Amaro Freitas


In het noordoostelijke gedeelte van Brazilië ligt het kustplaatje Recife, waar Amaro Freitas al op jonge leeftijd een pionier in het nieuwe Braziliaanse jazzgeluid was. Zijn invloeden komen niet alleen van grote grote legendes als Coltrane, Parker en Monk, maar vinden zijn roots ook in de Afro-Braziliaanse maracatu tot aan de intense carnavalsritmes van frevo en baião.

Freitas begon zijn carrière als 12-jarige pianist in de lokale kerk. Al snel werd hij beter dan zijn leraar, zijn vader, en werd hij gevraagd bij het prestigieuze Conservatório Pernambucano de Música. Hij moest zijn opleiding helaas vroegtijdig stoppen, omdat zijn ouders de busrit niet konden betalen. Zijn wilskracht en ambitie dreef de jonge Freitas om op verschillende manieren geld te verdienen zodat hij zijn schoolgeld toch kon betalen.  

Op 15-jarige leeftijd kwam hij een DVD van een Chick Corea concert tegen, en oefende hij het concert op een denkbeeldige piano in zijn kamer na, tot hij een deal sloot met een lokaal restaurant waar hij voor openingstijd op de piano mocht oefenen. Op 22-jarige leeftijd was Freitas de meest gewilde muzikant van Recife en bundelde hij de krachten met bassist Jean Elton en drummer Hugo Medeiros: het Amaro Freitas Trio was geboren.