Saturday 26 - 03 - 2022

An Evening With The Blues


Alabama Mike 20.00 – 21.00

Alabama Mike is een eersteklas bluestenor en een vocale kracht achter de microfoon. Zijn stemgeluid doet denken aan een jonge BB King, Buddy Guy, Elmore James of zelfs Little Johnny Taylor. De hardwerkende blueszanger in Chicago-stijl geeft je het gevoel dat je de vroege Chess Records-dagen opnieuw hebt bezocht. Als je hem hoort zingen, vraag  je je af waar deze man al die tijd is geweest.

Tot maart 2012 had hij een fulltime baan als vrachtwagenchauffeur op een 18-wieler en reed hij heen en weer tussen Richmond en Sanger in Fresno County. Toen zijn bijbaan als blueszanger een vlucht begon te nemen, en hij net door de Blues Foundation in Memphis genomineerd als ‘traditionele mannelijke bluesartiest van het jaar’, kreeg hij last van een pijnlijke hoest en werd hij langdurig ziek. Inmiddels is hij er weer bovenop en kan hij zijn brood verdienen met zijn muziek.

Alabama Mike is niet alleen een begaafd zanger, maar ook een zeer getalenteerde songwriter. Meer dan de helft van de nummers op zijn indrukwekkende debuut Day to Day uit 2009 schreef hij zelf. Hij werd sterk beïnvloed door de gospelzang van zijn vader.

Alabama Mike – zang
Max Genouel – gitaar
Damien Cornelis – keyboards
Julien Dubois – basgitaar
Fabrice Bessouat – drums

John Primer & The Real Deal Blues Band 21.30 – 22.30

Tijdens deze Europese tournee geeft John Primer slechts twee optredens in Nederland. Primer is inmiddels 77 jaar, en dit is de laatste grote tournee die hij houdt.  John is geboren op in 1945 in het Amerikaanse Camden, en opgegroeid in de Mississippi delta zonder toilet en verwarming in huis. Wel moest hij iedere zomerse dag katoen plukken in de verzengende hitte. Johns vader overleed toen hij vier jaar oud was. Op zijn tiende verhuisde hij naar Chicago waar zijn moeder werk vond. In zijn tienerjaren kwam hij in aanraking met de blues van o.a. Willie Dixon, Muddy Waters, Junior Wells, Buddy Guy, Magic Slim, PineTop Perkins. In 1979 vroeg Willie Dixon John om bij zijn Chicago Blues All Stars te komen spelen als gitarist en bandleider. Deze formatie bracht hem naar Europa. Daarna werd hij gitarist en bandleader van Muddy Waters’ band. Bij Muddy bleef hij tot diens dood in 1983. Daarna werd hij een van de Teardrops in de band van Magic Slim. Deze samenwerking duurde veertien jaar! In 1995 vormde John zijn eigen band: The Real Deal Blues Band, waarmee hij meer dan twaalf albums opnam. John ontving o.a. twee Living Legend honors en een Blues Music Award voor Best Traditional Blues Artist. De afsluiter van deze festivaleditie brengt een flinke portie real deal Chicago blues met prachtig slidewerk.

John Primer – gitaar en zang.
Lennie Media – drums
Steve Bell – harmonica
Danny O’connor – bas

Chris Bergson & Ellis Hooks 23.00 – 00.15

Sinds in 2004 hun muzikale paden kruisten vormen Chris Bergson en Ellis Hooks op regelmatige basis een buitengewoon muzikaal duo, al dan niet begeleid door andere musici. Bergson begon als jazzgitarist in zijn woonplaats New York, en ontwikkelde zich tot veelzijdig zanger, songwriter, gitarist en muziekdocent. Luister eens naar zijn prachtplaat Bitter Midnight uit 2017. De sfeer van het beroemde schilderij Nighthawks at the Diner van Edward Hopper is in dit werk op muziek gezet. Ellis Hooks zag het levenslicht in Alabama, en zijn toekomst als soulzanger werd hierdoor bepaald. Onder eigen naam bracht hij aan het begin van dit millennium drie prachtplaten uit, die inmiddels helaas bijna onvindbaar zijn. In hun samenwerking komen de sterkste kanten van beiden samen: Bergson als de betere gitarist, Hooks als de betere zanger. Invloeden uit de rijke blues- en soulgeschiedenis zijn in hun muziek steeds herkenbaar aanwezig, maar met respect voor het verleden geven beiden de klassieke R&B een nieuw toekomstperspectief. Het zal voor dit duo en hun begeleiders een uitdaging worden om de veelzijdigheid van de frontmannen in één optreden te vangen. Het in 2019 verschenen album Live in Normandy geeft een goed beeld, met covers van grote namen uit het verleden alsmede sterke eigen nummers.

Ellis Hooks – zang, harmonica
Chris Bergson – gitaar, zang
Philippe Billoin – keyboards
Philippe Dandrimont – bas
Stéphane Ranaldi – drums