Sunday 23 - 01 - 2022

Avishai Cohen & Yonathan Avishai


Stertrompettist Avishai Cohen stond al meerdere keren in een uitverkocht LantarenVenster. Zo ook op 11 december 2019, in een nieuw duo samen met pianist Yonathan Avishai. Een prachtig concert, dat razendsnel was uitverkocht. Kort daarvoor had kwaliteitslabel ECM Records het debuutalbum Playing The Room uitgebracht. We konden het niet laten om deze prachtige muziek nog eens te laten klinken in onze concertzaal en nodigden het tweetal uit voor een vervolgconcert in januari 2022.

Avishai Cohen (1978) en Yonathan Avishai (1977) kennen elkaar al meer dan twintig jaar, deelden een huis in Tel Aviv, en staan inmiddels op top jazzpodia over de gehele wereld. Cohen laat de geest van Miles Davis in zijn spel horen. Hij koppelt de melancholieke muzikale ondertoon van zijn vaderland Israël aan die van de Amerikaanse jazz. Dat doet hij zowel in zijn eigen composities als in interpretaties van muziek van onder meer Dizzy Gillespie, Charles Mingus en Ornette Coleman.

Avishai Cohen speelde zijn eerste noten als solist al in 1988 en mocht later met een beurs naar het Berklee College of Music in Boston. Toch kwam hij pas echt tot wasdom toen hij in de New Yorkse jazzclub Smalls ging spelen. Zijn ECM-debuut Into The Silence was in veel landen het bestverkopende jazzalbum van 2016. In 2017 kwam de prachtige opvolger Cross My Palm With Silver uit. Op beide albums speelt Yonathan Avishai een belangrijke rol met ijzersterk lyrisch pianospel. De inmiddels in Frankrijk woonachtige toetsenist bracht ook eigen muziek uit op het ECM label, gebundeld op het prachtige album Joys and Solitudes. Op het podium zullen zowel jazzstandards als eigen composities klinken. Muziek die op een fascinerende manier de rijke muzikale bagage van deze topmusici reflecteert.