Sunday 19 - 12 - 2021

Basklarinetfestijn


Het Basklarinetfestijn zet de basklarinet in de spotlight met deze editie het thema percussie(ff) centraal. Dat betekent opschudding op het podium maar ook warme klanken en ruimte voor melodie. Charles Mingus vatte die opwinding met zijn klassieker (mét basklarinet) als volgt samen: Better Get Hit In Your Soul.

Basklarinettisten Tobias Klein en Oğuz Büyükberber gaan een percussieve samenwerking aan met twee kopstukken uit internationale slagwerkwereld: Rie Watanabe en Jim Black.

Rie Watanabe is geboren in Japan en woonachtig in Keulen en speelt regelmatig met ensembles uit de top van de Europese hedendaagse muziek zoals Musikfabrik en Klangforum Wien. De Amerikaanse drummer Jim Black is een van de meest gevraagde slagwerkers in de jazz en geïmproviseerde muziek en staat erom bekend vloeiend te zijn in alle muziektalen. In zijn composities breekt hij lagen af om ze elders weer samen te brengen. Daardoor ontstaat een impressionistische kleur, gekarakteriseerd door een eclectische visie en een zeer persoonlijk handschrift.

Büyükberber en Klein werken al sinds 2005 samen, vaak in duo of in combinatie met musici zoals Simon Nabatov, Matthias Muche en Gerry Hemningway. In november 2020 verscheen hun nieuwe CD 37FERN, een kwartet met de vocalisten Claron McFadden en Kristina Fuchs.

In het tweede deel treden Rudi Mahall en Michael Griener in duo-vorm op. Rudi Mahall is een legendarische figuur in de internationale jazz en avantgarde scene. Als lid van het Globe Unity Orchestra, Monk’s Casino en Die Enttäuschung bouwde hij een reputatie op als een van de grote Europese improvisatoren en een unieke communicator op de basklarinet. Ook slagwerker Michael Griener maakt deel uit van Die Enttäuschung. Hij speelt al sinds zijn 15e met Rudi Mahall en heeft met hem een hechte muzikale vriendschap opgebouwd.

De basklarinet heeft een eerbetoon gekregen dat dit eigenzinnige instrument ten volle verdient.
– Rinus van der Heijden, Jazznu

“Diep donker ronkend, hemels piepend en tevreden knorrend, de basklarinet is een van de veelzijdigste rietinstrumenten.” – Brabants Dagblad