Tuesday 23 - 08 - 2022

Battles


Muren van gitaargeweld, beats als gewapend beton, zoemende subbassen en synths die door je neuronen priemen als duizend piepkleine naalden. Oftewel: Battles! Ze draaien intussen een goeie vijftien jaar mee in het circuit, je moet nog steeds héél erg je best doen wil je Battles met een andere band vergelijken.

Hoeveel bands kunnen op zo’n onmiskenbare manier het avantgardistische met het pakkende verzoenen? Het dwarse gevaarte Atlas is een regelrechte klassieker, en het gerenommeerde Gloss Drop – waarbij Battles gastvocalisten als Gary Numan en Matias Aguayo inschakelde – is het schoolvoorbeeld van hoe noise and dissonantie overdreven vrolijk en poppy kunnen klinken.

Inmiddels is Battles een speeltuin voor allerhande muzikale gasten: de laatste langspeler Juice B Crypts brengt gezichten als Shabazz Palaces, Jon Anderson (Yes), Prairie WWWW en Xenia Rubinos in de gelederen. Live is Battles immer een spektakel, vooral door die driftige drummer Stanier, altijd vol theatriek meppend op die overdreven hoge crash cymbal. Rockmuziek op zijn cartoonesks!