Saturday 01 - 10 - 2022

broeder Dieleman


Met albums als Alles Is IJdelheid en Gloria geeft broeder Dieleman een unieke draai aan Zeeuws-Vlaamse volksmuziek, puttend uit modernere invloeden van alternatieve folk en country. De muzikale grenzen van Dieleman reiken echter verder dan slechts gitaar en stem: derde plaat Uut De Bron was bijvoorbeeld een fraai experimenteel werk waarbij geluidscollages, veldopnamen en melodieën samensmelten tot een meeslepend geheel.

Kortom: broeder Dieleman is van allerlei markten thuis. Zijn loopbaan kent bovendien veel bijzondere samenwerkingen met o.a. Colin H. Van Eeckhout (Amenra), Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Bonnie ‘Prince’ Billy en Baby Dee. De afgelopen jaren is Dieleman’s profiel als visueel kunstenaar gestegen. Zijn vorige album De Liefde Is De Eerste Wet komt van een lijfspreuk van kunstenaar Jan de Prenteknipper, en voor de plaat dook de muzikant in het konijnenhol van soortgelijke collagekunst.

Vandaag nieuwe single ‘De Eerste Knecht’. Het nummer, onderdeel van een tweeluik, vindt zijn oorsprong in de opnames voor ‘De Liefde is de Eerste Wet’ en in een verhaal van Leo Bootsgezel “als de lente komt” uit 1923. Samen met Pim van de Werken op piano, Leo Fabriek op drums, Janine van Osta op zang, Peter Slager (BLØF) op bas, Myrthe van de Weetering op viool en Frans Grapperhaus op cello is dit een mooi eerste teken van meer dat nog komen gaat.