Friday 09 - 09 - 2022

Chief Xian aTunde Adjuah


Trompettist (én composer én producer) Chief Xian aTunde Adjuah (formerly known as Christian Scott) hoeft geen introductie meer. Het wonderkind uit New Orleans en de vaandeldrager van Stretch Music laat de toekomst van jazz zien: uitgerekt, met volop ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen. Op vrijdag 9 september maakt de jonge stijlgod zijn rentree in BIRD.

Jazz’s Young Style God

Chief Xian aTunde Adjuah begon zijn muzikale opvoeding onder begeleiding van zijn oom, saxofonist Donald Harrison, toen hij pas dertien jaar was. Na het behalen van zijn diploma aan het New Orleans Center of Creative Arts, ontving hij een volledige beurs voor Berklee College of Music. En eenmaal uit de schoolbanken ging  hij meteen de planken op met o.a. McCoy Tyner, Prince, Marcus Miller, Thom Yorke, Mos Def en Solange.

Uitgerekte jazz

Christians Stretch Music, doet precies wat de naam al zegt: het rekt de traditionele interpretaties van jazz op (of uit) en maakt zo meer ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen. Dit nieuwe genre, waar Christian een van de vaandeldragers van is, heeft zijn wortels wel in jazz, maar is verder genreblind. De thema’s in zijn muziek zijn dan ook actueel en vaak politiek getint: van institutioneel racisme tot het homohuwelijk tot orkaan Katrina. Live schreeuwt en fluistert hij door zijn trompet heen, spoort hij je aan tot dansen én nadenken en laat je de toekomst van jazz zien.