Thursday 05 - 05 - 2022

Crack Cloud


Crack Cloud vestigde zichzelf als een van de meest opwindende bands op aarde met Pain Olympics, een grensverleggende wirwar van post-punk, elektronica, pop, jazz en neoklassieke muziek. Eigenlijk is het woord “band” intussen een beetje achterhaald geworden: Crack Cloud waarborgt de hiërarchie van het grotere alles omarmende collectief.

Het Wagneriaanse openingsnummer Post Truth demonstreert op spectaculaire wijze hoe drastisch Crack Cloud van vorm verandert: van duistere industrial tot betoverende Ennio Morricone-achtige arrangementen, het onstijgt werkelijk alle hokjes en kaders. Nummers als Bastard Basket en The Next Fix verkennen nieuw gebied tussen The Ex en Radiohead’s Kid A. Ouster Stew en het venijnige Tunnel Vision voelen als een soort eigentijdse versie van DEVO, met een soortgelijke knobbel voor multimediakunst.

Pain Olympics is bovenal een prachtig statement van hoe het gemeenschappelijke groter is dan de geschillen, en de muziek is daarvan het eindproduct: elementen van mainstream pop en underground noise komen op ongehoorde wijze samen.