Friday 22 - 10 - 2021

Criss Cross Europe 2021 o.l.v. Jim Black


Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? Sinds 2007 zetten gelijkgestemde programmeurs uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen, Slowakije, Estland, Denemarken, Schotland en Ierland zich in om de meest getalenteerde muzikanten uit hun regio ook in het buitenland te presenteren. Eerst onder de naam JazzPlaysEurope, en vanaf 2013 omgedoopt tot Criss Cross Europe.

Toptalenten uit de diverse jazz scenes maken kennis met elkaar en met het publiek, in de hoop interessante kruisbestuivingen teweeg te brengen en de drempels van de landsgrenzen te verlagen. De muzikanten repeteren onder leiding van een muzikale mentor/coach een week samen in absolute artistieke vrijheid en gaan met deze ad hoc band op tournee langs de beste zalen van Europa.

Vanuit Nederland werd voor deze editie vocaliste Sanne Rambags gekozen en als drijvende kracht werd niemand minder dan slagwerker Jim Black gevraagd de Criss Cross band te coachen. De Nederlandse concerten van Criss Cross Europe, vinden plaats in Rotterdam, Utrecht en Tilburg.

Jim Black behoort tot een van de meest invloedrijke drummers van de voorbije decennia en is een muzikant die de jazz resoluut de 21ste eeuw in duwt. Zijn stijl is ongemeen virtuoos en opvallend persoonlijk, geworteld in een brede variatie aan invloeden, van Balkanritmes en rock-energie tot elektronische manipulaties. Hoewel hij vaak geroemd wordt voor zijn fabuleuze techniek en futuristische concepten zijn het vooral zijn speelplezier en vernieuwingsdrift die Black zo geliefd maken. Zijn spannende, onvoorspelbare aanwezigheid verbaasde luisteraars over de hele wereld. Faam verwierf hij ondermeer met Tim Berne’s Bloodcount, Ellery Eskelin’s trio (met Andrea Parkins & Jim Black) en Dave Douglas’ Tiny Bell Trio. Ook werkte hij met artiesten als Uri Caine, Dave Liebman, Lee Konitz, Steve Coleman, Tomasz Stanko, Nels Cline en Laurie Anderson.