Saturday 04 - 06 - 2022

Cyrille Aimée


In de zomer van 2016 was zangeres Cyrille Aimée een van de grote verrassingen van het North Sea Jazz Festival. In het voorjaar van 2017 haalden BIRD en LantarenVenster haar naar Rotterdam voor een eerste clubconcert. Sindsdien bracht Cyrille alweer twee albums uit – Cyrille Aimée Live en Move On: A Sondheim Adventure – dus het werd de hoogste tijd om de opkomende zangeres weer uit te nodigen voor een concert!

Het is een verhaal als uit een meisjesboek: de jonge Cyrille Aimée glipte door het slaapkamerraam van haar ouderlijk huis in Samois-sur-Seine om zich te mengen onder de bezoekers van het jaarlijkse Django Reinhardt Festival die in haar woonplaats hun kampen hadden opgeslagen. Daar werd ze betoverd door de Sinti en Roma culturen en hun virtuoze muziekstijlen. Later ging ze zelf een zwervend muzikaal bestaan leiden. De destijds opgedane Hot Club-invloeden zijn nog steeds te horen in haar muziek.

Via de competitie van het Montreux Jazz Festival, waar ze in 2007 de eerste prijs won in de categorie vocalisten, belandde Cyrille uiteindelijk in de VS, waar ze aan het uitgroeien is tot een ster in de vocale jazz. The New York Times noemde haar stem “lief en meisjesachtig, maar wel gecontroleerd met de precisie van een scherpschutter.” De Wall Street Journal noemde Cyrille “one of the most promising jazz singers of her generation.”