Monday 02 - 05 - 2022

Dry Cleaning


Dry Cleaning is zo’n bandje dat naadloos aansluit bij hoogtijdagen van de postpunk. Dat gezegd hebbende: de Britse band vat even fris de absurditeit van de 21ste eeuw samen. De verknipte noisepop van het kwartet vormt het canvas voor frontvrouw Florence Shaw’s fragmentarische hersenspinsels. Sommige teksten vormen een collage gemaakt van bestaande YouTube-comments, anderen lezen als een soort fanfiction over Meghan Markle.

Shaw’s brein is een soort grabbelton waaruit ze de tragische, banale en grappige observaties haast willekeurig plundert. Live is de band zowel bevreemdend als opwindend om mee te maken: terwijl de band geroutineerd de liedjes eruit stampt staart Shaw verdwaasd voor zich uit als een sekteleider in ballingschap, alsof ze met geesten praat.

Dry Cleaning werd terecht bekroond tot een van de grote uitschieters tijdens Eurosonic en het verbluffende ondoorgrondelijke debuut New Long Leg van vorig jaar kreeg van Pitchfork de Best New Music-stempel. Vanavond mogen ze Rotown vakkundig gaan ontregelen!

Support act Maria Somerville is een Ierse producer en songwriter met voorliefde fraaie, spookachtige experimentele nummers. Net als bijvoorbeeld Grouper en Karima Walker bevindt het werk van Somerville zich ergens tussen noise en muziek, een mistige verzoening van warmte en mysterie.