Saturday 03 - 07 - 2021

Engels Teepe Herman


Vanavond treedt er een nieuw en bijzonder trio op in LantarenVenster. Hun album, live opgenomen in het Bimhuis, verschijnt dit najaar. John Engels: “Spelen met Benjamin en Joris geeft me alle vrijheid, en het swingt de pan uit. Aftellen, spelen, en dan gebeurt het ter plekke – de interactie, emotie en bezieling samen, dat is het mooiste wat er is! ”

De loopbaan van de 85-jarige slagwerker John Engels beslaat al meer dan 65 jaar. De meest swingende jazzdrummer van Nederland deelde het podium met veel jazzgrootheden zoals Nina Simone, Pia Beck, Louis van Dijk, The Diamond Five, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Toots Thielemans en Hank Jones. Met trompettist Chet Baker tourde John door Japan. Hier verschenen twee platen van, evenals de dvd Live in Tokyo. Engels speelt op meer dan 250 platen, won 6 Edisons, een Bird Award, en de Boy Edgar Prijs.

Bassist Joris Teepe woont sinds 1992 in New York. En sinds 2013 ook een deel van het jaar in Amsterdam. Joris werkte o.a. met Benny Golson, Rashied Ali, Barry Harris, Bobby Watson, Sonny Fortune, Tom Harrell, Chris Potter, Billy Hart en Randy Brecker. Hij maakte 19 albums als bandleider en zijn 16e cd In The Spirit of Rashied Ali werd genomineerd voor een Edison.

Nederlands bekendste saxofonist Benjamin Herman werkte samen met uiteenlopende musici, van de funky Candy Dulfer en Dr. John tot de meer avant-garde gerichte Han Bennink en Misha Mengelberg. Hij speelt mee op meer dan honderd albums, waaronder 16 als bandleider en met zijn band New Cool Collective. In 2006 won Herman de Boy Edgarprijs. Joris en Benjamin: ‘Johns ervaring is een leerschool voor ons. Hij is goud waard en het is een eer voor ons om met hem in trio te spelen en we hebben geweldige opnames gemaakt!’