Sunday 03 - 10 - 2021

Erik Friedlander Sentinel


Cellist Erik Friedlander treedt buiten de gebaande paden; de New Yorker werkte samen met zowel John Zorn als Laurie Anderson en Courtney Love. Zijn Broken Arm Trio is geïnspireerd door Oscar Pettiford, die door een gebroken arm noodgedwongen overschakelde van contrabas naar cello en hiermee het instrument introduceerde in de jazz. In vergelijking met Europa waar musici als Ernst Reijseger, Vincent Courtois en Tristan Honsinger sinds jaar en dag van zich doen spreken, is de Amerikaanse geïmproviseerde muziek arm aan cellisten. Friedlander is een uitzondering. Maar ook hij is van vele markten thuis zoals blijkt uit zijn discografie; talloze platen met John Zorn en Dave Douglas, maar ook met Joe Lovano en Fred Hersch.

Eriks nieuwe trio, Sentinel, is een ‘garage band,’ ontstaan in zijn oefenruimte aan huis. Het live-gevoel van de groep en het soms ruw en ongepolijst klinkende gelijknamige album ontgint de stijl van de elektrische gitaarvirtuozen uit de jaren 70 die de soundtrack vormden voor Friedlanders tienerjaren. Sentinel etaleert Eriks instinct voor drama en spanning. De musici hebben de opdracht om dingen te laten gebeuren en elkaar te inspireren tot bijzondere momenten, om zich te richten op het ontdekken van die niet te organiseren momenten die onverwachts gebeuren.

Erik werkte individueel al eerder met Ava en Diego maar nodigde hen nu samen uit om bij hem thuis in Brooklyn te musiceren. Het trio werkte maar één dag samen voordat ze het album opnamen, dat eind 2020 uitkwam. Friedlander zag dit gebrek aan tijd als een kans om de rauwe instincten van de band vast te leggen. Ook op het podium wordt het onverwachte vereist en worden normale routes vermeden.