Thursday 23 - 06 - 2022

Fixkes


Het Vlaamse Fixkes maakt van kneuterigheid een kunstvorm an sich. Sam Valkenborgh en kornuiten schrijven al bijna twintig jaar slimme, doordachte liedjes die ook een bepaalde nonchalance uitstralen. Het is nét niet een pastiche, maar ook nét geen kleinkunst. De muziek van Fixkes heeft vooral iets surrealistisch: een soort absurdistsche verknipping van de meest banale dingen in het leven.

Die eigenzinnigheid zorgt ervoor dat Fixkes met heel veel weg kan komen waar andere bands wellicht door de mand vallen. Een rapnummer over een huis kopen in de Ardennen genaamd ‘Dardennen’ bijvoorbeeld, polijst het burgelijke in een boast. Waar menig artiest een duidelijke knipoog zou geven, haalt Fixkes verfrissend onbekommerd de schouders op en gaat er helemaal voor.

Natuurlijk komt die verdraaid catchy MySpace-era hit kvraagetaan voorbij, maar laat dat vooral niet afleiden hoe Fixkes door de jaren een rijk oeuvre heeft opgebouwd waarbij zo’n beetje iedere muziekstijl en onderwerp met dat bijzondere sausje doordrenkt wordt. Fixkes maakt van al het voor de hand liggende weer iets bevreemdends en wonderbaarlijks.