Thursday 05 - 05 - 2022

Guy Davis


De Amerikaan Guy Davis is momenteel dé internationale ambassadeur van akoestische bluesmuziek. Al jarenlang draagt hij zijn liefde voor de blues uit over de vier continenten.

Davis is de zoon van de bekende acteurs Ruby Dee en Ossie Davis. Hij groeide op in New York City, maar ontwikkelde zijn passie voor de blues dankzij de verhalen van zijn grootouders in het rurale zuiden van de VS. Davis bracht meer dan tien veel geprezen albums uit in de VS en werkte onder meer samen met blueslegendes als Dr. John, Bonnie Raitt, Taj Mahal en Pete Seeger.

Samen met de Italiaanse mondharmonica-virtuoos Fabrizio Poggi bracht hij in 2013 het album Juba Dance uit (met onder meer een gastbijdrage van The Blind Boys of Alabama). Het leverde Guy Davis een nominatie op voor ‘beste akoestische artiest’ en ‘beste akoestische plaat’ voor de 35e Blues Music Awards in de VS. Nadien volgde Kokomo Kidd, een album dat ook in Europa opnieuw uitstekend onthaald werd en waarop Guy Davis bewijst veel meer te zijn dan alleen een bluesman. Hij vermengt moeiteloos invloeden van country, americana en Europese singer-songwriters in zijn muziek.

Zijn meest recente album, waarmee hij in 2018 genomineerd werd voor de Grammy’s, heet Sonny and Brownies Last Train (MC Records). Deze ode aan Sonny Terry en Brownie McGhee, die hij maakte met Fabrizio Poggi, is al Guy Davis’ veertiende album. Verder bracht Guy onlangs ook nog een bijzondere EP uit met een side project Gumbo, Grits & Gravy een soort superband met Anne Harris en Marcella Simien dat soul, zydeco, folk, gypsy en blues in een grote smakelijke meltingpot van muzikale stijlen.