Wednesday 25 - 05 - 2022

Hania Rani


Begin 2020 kwam de Poolse pianiste en componiste Hania Rani naar LantarenVenster voor een prachtig solo-concert met de muziek van haar debuutalbum Esja (Gondwana Records). Dit keer komt ze met haar band terug naar Rotterdam voor een concert in het kader van haar Hello Spring Tour 2022.

Rani is een Poolse componist en pianist die haar artiestenbestaan verdeelt tussen Warschau en Berlijn. Haar muziek komt voort uit een fascinatie voor de piano als instrument, en haar verlangen om zowel de klank, de textuur als harmonische mogelijkheden op eigenwijze manieren te interpreteren. Haar muziek roept soms het beeld van de maan in het daglicht op, en de verwondering om zoiets massiefs te kunnen insluiten tussen duim en wijsvinger. Muziek die op zelfs zijn kleinst en intiemst diep ontzag berokkent.

Op haar solodebuut Esja draagt Rani’s spel een gevoel van onbeperkte ruimte en tijd uit, de vormen en de openheid van de IJslandse landschappen en het Poolse Bieszczady-gebergten weerspiegelend. Het is een ongekend fraaie, bij vlagen ongrijpbare luisterervaring: iedere wending waarborgt meer diepte, expressiviteit en emotionele lading. Dit is minimale muziek met maximaal effect!

Dit concert wordt georganiseerd door Rotown en LantarenVenster en heeft voornamelijk staanplaatsen en een beperkt aantal zitplaatsen op het balkon.