Sunday 27 - 02 - 2022

Jakob Bro, Arve Henriksen, Jorge Rossy


De Deense gitarist en componist Jakob Bro (1978), wordt door het gezaghebbende jazztijdschrift Downbeat gerekend tot de “Coolest Things in Jazz Today” en krijgt al jaren lof voor zijn gelaagde spel en ruimtelijke klank. Niet alleen bij het publiek, want zijn werk wist ook allerhande jazzgrootheden te bekoren. Bro speelde o.a. bij Paul Motian & The Electric Bebop Band en in Tomasz Stanko’s Dark Eyes Quintet. Ook werkte hij samen met saxofonist Lee Konitz en gitarist Bill Frisell.

Sowieso weet de gitarist zich altijd te omringen met de allerbeste muzikanten. Met de release van het album Balladeering (2009) brak Bro internationaal door als componist en bandleider. Dit album was het eerste van een trilogie met Lee Konitz als spilfiguur. Het drieluik wordt beschouwd als een van de belangrijkste Deense jazzstukken van het laatste decennium.

Bro is deze winter op tournee met de muziek van zijn vijfde ECM-album Uma Elmo (2021). De titel verwijst naar de middelste namen van zijn twee kinderen. De jongste werd geboren tijdens de coronapandemie en tussen de babyslaapjes door componeerde Jakob deze nieuwe muziek.