Wednesday 03 - 11 - 2021

Jarrod Lawson


Hij wordt wel de ‘saviour of soul’ genoemd. Nogal een titel om op de jonge schouders mee te torsen, maar wie zijn muziek beluistert, begrijpt waar de superlatieven vandaan komen. Of Jarrod Lawson nu een ingetogen ballad speelt of met complete band een funky feestje bouwt, met zijn elastieken stembanden en virtuoze pianospel navigeert hij moeiteloos tussen diverse stijlen. Bovenal draagt het supertalent de soul van vele decennia met zich mee. Van Donny Hathaway en Marvin Gaye tot D’Angelo; Lawson eert hen zonder ooit te imiteren.

Lawson dook in 2015 uit het niets op met een debuutalbum dat de jazz- en soulwereld veroverde en lovende kritieken oogstte. De singer-songwriter en toetsenist uit Portland, Oregon bracht vorig jaar eindelijk zijn langverwachte tweede album Be The Change uit op het Britse Dôme Records. De titel is geïnspireerd op een beroemde uitspraak van Gandhi: ‘You can be the change you wish to see in the world.’ Lawsons kenmerkende gelaagde harmonieën en vocale frasering, zijn knappe jazz/fusion arrangementen en zijn verbluffende keyboardvaardigheden zijn duidelijk terug te vinden op het album, waarop hij ook samenwerkte met het alternatieve R&B-trio Moonchild.

Eerder riep Jazz FM Lawson al uit tot ‘Soul Artist Of The Year’ en noemde het tijdschrift Echoes hem ‘het grootste soultalent van het komende decennium.’ Jarrods muziek wordt in één adem genoemd met die van grootheden als D’Angelo, Maxwell en Omar. De zanger deelde het podium al met grote artiesten als Bilal, Angelique Kidjo, The Average White Band en Maceo Parker en mocht zelfs optreden op de verjaardag van Stevie Wonder. Of hij nu funk, folk, r&b, rock of jazz speelt, alles wat hij aanraakt verandert in pure soul. ” In 2015 was hij een van de verrassingen van het North Sea Jazz festival. Jarrod geeft slechts twee concerten in Nederland; een unieke kans om deze bijzondere artiest live te bewonderen.