Friday 10 - 09 - 2021

Joost Lijbaart


Free is het eerste soloalbum van slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart en de vervulling van een lang gekoesterde wens: een volledig soloalbum waarbij Lijbaart naast de drums alle andere instrumenten ook zelf speelt.

Op het album is naast de drums veel gestemde percussie te horen zoals glockenspiel, buisklokken en vibrafoon, maar ook Afrikaanse en Aziatische percussie zoals odaiko drums, anklung en balafon. De muziek is voor een solo slagwerkalbum opvallend toegankelijk en melodieus.

Lijbaart gaat op dit uiterst persoonlijke album de dialoog met zichzelf aan. Free is een reis naar ‘binnen.’ Daarbinnen zijn Lijbaarts inspiratie uit alle werelddelen en muzikale invloeden nooit ver weg, maar ‘Free’ is een diepere reis. Een reis die ook gaat over alleen zijn, reflectie, mannelijkheid, ontwikkeling en het terugvinden van zijn eigen zelf in een turbulente tijd.

Speciaal voor dit presentatieconcert nodigde Joost Kika Sprangers en Wolfert Brederode uit om hem te begeleiden.

★★★★ Free is een zorgvuldig lijnenspel waarmee Lijbaart de luisteraar steeds meer in vervoering brengt. Prachtplaat. – de Volkskrant