Wednesday 23 - 02 - 2022

Mammal Hands


Mammal Hands uit Norwich (Engeland) is een bijzonder trio dat door jazz gevoede en elektronica gedreven muziek maakt die goed in het verlengde past van een band als GoGo Penguin.

Door de unieke samenstelling van piano, drums en saxofoon/klarinet produceert het drietal een intrigerend geluid waarin ze spiritual jazz combineren met folk, modern klassiek, Indiase muziek en een vleug Noord-Afrikaanse sufi-trance. De composities ontwikkelen zich van minimalistisch naar breed uitgesponnen, en de band neemt de tijd om de luisteraar een nieuwe wereld in te trekken. Het is bij vlagen een duistere wereld, maar nooit zonder hoop.

De manier waarop de broers Jordan en Nick Smart de melodielijnen neerzetten en jeugdvriend Jesse Barrett de ritmische patronen daarop laat aansluiten blijft onnavolgbaar. Het is bewonderingswaardig hoe het trio een laag en gedreven sound genereert zonder een bassist in het midden te hebben. Live tappen de Britten uit een ander vaatje. Ze hebben in korte tijd een reputatie van een energieke storm opgebouwd. The Guardian noemt ze ‘een van Europa’s spannendste bands.’ De tabla-percussie, vloeiende saxsolo’s en minimale pianostukken brengen de luisteraar in vervoering. Mammal Hands keert terug naar LantarenVenster om de muziek van het ijzersterke nieuwe album Captured Spirits te presenteren.