Friday 23 - 09 - 2022

Maria Mendes


Een onvergetelijke live uitvoering van geprezen fado & jazz

Van haar geboorteland Portugal tot haar huidige thuis in Rotterdam, heeft de voor een Grammy- en Latin Grammy Award genomineerde zangeres en componiste Maria Mendes door een wijde wereld van muzikale expressie en brede invloeden gereisd.   


De reis van Mendes heeft haar over de hele wereld en over de grenzen tussen verschillende muziekstijlen gebracht. Op haar nieuwste release, Close To Me (Justin Time), verkent de veelzijdige jazzzangeres voor het eerst Fado, de melancholische muziek die zijn oorsprong vindt in Portugal. Het project is echter verre van een traditionele kijk op het genre; door samen te werken met de Grammy-winnende arrangeur/pianist/producer John Beasley en het Grammy-winnende Metropole Orkest, vindt Mendes haar eigen kenmerkende connectie met de muziek van haar thuisland. Close to Me is de winnaar van de Edison Jazz Awards 2020 in de categorie Jazz Vocaal Nationaal. 
  
Tot op heden heeft Mendes drie opvallende soloalbums uitgebracht – Along the Road (2012), Innocentia (2015) en Close To Me (2019) – en bracht publiek over de hele wereld in vervoering, van kleine clubs tot grote podia, waaronder het wereldberoemde Concertgebouw in Amsterdam, evenals de North Sea en Montreux Jazz Festivals. Ze had de eer om de eerste Portugese artiest te zijn die hoofdact was in de iconische Blue Note Jazz Club in New York City. Ook is Mendes de eerste vrouwelijke Portugese artiest die een Grammy-nominatie binnenhaalde. 
  
Dit jaar gaat een langgekoesterde wens van de zangeres in vervulling: het live uitvoeren van Close To Me. Samen met John Beasley en het Metropole Orkest tourt Mendes dit jaar langs de Nederlandse zalen voor een onvergetelijke live uitvoering van dit alom geprezen project. Het repertoire voor de concerten zal bestaan uit nieuwe arrangementen speciaal aangepast aan het Metropole Orkest en ook zal er nieuw materiaal van de zangeres te horen zijn. De concerten vormen tevens de basis voor opnames van een nieuw live album dat dit najaar verschijnt.