Sunday 06 - 11 - 2022

Mary Gauthier


In november komt de ongekroonde koningin van de country-noir Mary Gauthier eindelijk naar LantarenVenster, met o.a. de prachtige muziek van het nieuwe album Dark Enough to See the Stars, dat begin juni uitkwam. Gauthier brak door met het album Drag Queens in Limousines, boordevol waargebeurde verhalen over hoe een van huis weggelopen tienermeisje uit Thibodaux Louisiana aan drank en drugs bijna ten onder ging, in jeugdinrichtingen en gevangenissen belandde, afkickte en zangeres werd. Op haar volgende albums trok ze deze lijn door, met een betoverende mix van country, folk, blues en pop. Inmiddels is er een tiental albums uit, toert Mary over de hele wereld, stond ze in Nederland op toonaangevende festivals en is Bob Dylan een van haar grootste fans.

Gauthier is niet bang om in de emotionele kern van haar onderwerpen te duiken: “Writing helps me sort out confusion, untangle powerful emotions, and ward off desperation. It helps me navigate the powerful emotional weather systems of life.” Haar liedjes raken diep en roepen vaak emotionele reacties op. Het is een van de redenen waarom haar fans zich zo diep met haar verbonden voelen. Op Dark Enough to See the Stars rouwt Mary om het verlies van dierbare vrienden als John Prine, Nancy Griffith en David Olney, maar laat ze ook een optimistische kant zien met liedjes die de vreugde van nieuwe liefde en persoonlijk geluk vieren. Gauthier: “… je moet je vreugde uiten – een vreugde die niet vrij is van pijn. Er is verdriet overal om ons heen, maar er is ook het vermogen om nog steeds lief te hebben en je ervan bewust te zijn dat de lucht mooi is en dat ik de hand die ik vasthoud liefheb.” Het nieuwe album is het vervolg op het sterke Rifles & Rosary Beads, dat mede werd geschreven met Amerikaanse veteranen en hun families, en diende om hen te helpen omgaan met het trauma dat zowel in het buitenland als thuis werd ervaren. Het album ontving een Grammy-nominatie voor Best Folk Album en won Album Of The Year bij de International Folk Music Awards.

Support act: Jaimee Harris

Jaimee Harris is klaar om de volgende koningin van Americana-Folk te worden. Harris schrijft over menselijke ervaringen op eenvoudige, poëtische en vaak pijnlijk herkenbare manier.