Saturday 02 - 04 - 2022

Matthew Stevens & Walter Smith III


In Common is ontstaan uit de jarenlange samenwerking tussen saxofonist Walter Smith III en gitarist Matthew Stevens en draait eigenlijk om een heel diverse en steeds wisselende groep uitzonderlijke muzikanten uit de Amerikaanse jazzscene. Muzikanten met een gemeenschappelijke taal, een gelijkgestemde visie en een enorme werklust.

Smith en Stevens hebben inmiddels drie albums opgenomen met musici van alle leeftijden en achtergronden, waaronder Marcus Gilmore, Joel Ross, Linda May Han Oh, Micah Thomas, Harish Raghavan, Nate Smith, Terri Lyne Carrington, Kris Davis en Dave Holland. Ieder album kreeg zijn eigen unieke topbezetting. Het uitgangspunt is dat kortere nummers en vrije improvisaties leiden tot meer interactie èn interpretatie. Op alle albums zijn unieke muzikale gesprekken te horen tussen muzikanten uit alle hoeken van de scene die soms voor het eerst samen spelen.

In de afgelopen twintig jaar hebben de twee vaste bandleden Smith en Stevens gezamenlijk gespeeld op meer dan 150 albums, en opgetreden op vrijwel elke groot jazzfestival ter wereld samen met artiesten als Roy Haynes, Esperanza Spalding, Terence Blanchard, Christian Scott, Ambrose Akinmusire, Dave Douglas, Terri Lyne Carrington, Jason Moran en Herbie Hancock. Smith woont in Boston, waar hij hoofd van de afdeling Woodwinds is van het Berklee College of Music. Stevens woont in New York en is Professor of Jazz Studies aan het John Hopkins Peabody conservatorium.

Op 11 maart 2022 brengt Whirlwind Recordings In Common III uit. Deze avond biedt een unieke kans om het éérste Nederlandse In Common concert bij te wonen!