Tuesday 02 - 08 - 2022

New Model Army


Bands die sinds de jaren tachtig nog steeds een goed bewaard geheim blijven zijn zeldzaam cool. New Model Army uit Bradford – in tegenstelling tot zielsverwanten als Killing Joke en Bauhaus – hebben altijd buiten de schijnwerpers kunnen opereren, binnen het undergroundcircuit. Binnen het kader ‘duistere, politiek getinte rock’ is het oeuvre van New Model Army overigens net zo sterk. Alle nummers van de groep zijn – stoïcijns en consistent – geschreven in mineur.

Naast felle noise heeft de band oor voor sacrale, hypnotiserende sferen. New Model Army combineert alle muziekstijlen waar het woord ‘duivels’ voor is uitgevonden: een eigenwijze potpourri van post-punk, stonerrock, duistere blues, industrial en Britse folk. Meesterbrein Justin Sullivan lijkt ook nog eens op een beul uit de Middeleeuwen; dat maakt het plaatje helemaal af.

New Model Army is een heerlijke uitlaatklep wanneer je even een slechte dag hebt: misschien was de soep te lauw, misschien waren de buren te vervelend, misschien landde er een flats vogelpoep midden in je gezicht. Spring daarom in het slagveld en laat je overrompelen door deze asgrauwe, dwarse band.