Thursday 25 - 11 - 2021

Nik Bärtsch solo


De bijzondere pianist en componist Nik Bärtsch is een graag geziene gast in LantarenVenster. In 2021 komt hij terug om de muziek te presenteren van zijn nieuwe soloalbum Entendre, dat dit voorjaar zal verschijnen bij ECM Records.

Bärtsch (1971) is “the scientist of groove,” aldus een krant uit Zürich, en dat is een doeltreffende omschrijving van de Zwitser. Hij studeerde aan de Musikhochschule te Zürich en later filosofie en linguïstiek aan de universiteit van die stad. Daarna verbleef hij enkele jaren in Japan. Vanaf 2001 werd Bärtsch leider van zijn ‘zen-funk’ kwintet Ronin. In workshops richtte hij zich op de combinatie van muziek en lichamelijke beweging, bijvoorbeeld door middel van Aikido en Gyrotonic.

Herhaling, reductie, verleiding en in elkaar grijpende ritmes karakteriseren Niks composities, die grote affiniteit vertoont met architectonisch georganiseerde stedelijke ruimte. Het is prachtige en unieke muziek, waarin lichaam en geest samenkomen. De aandacht van de luisteraar is gericht op minimale variaties en frasering. Als soloartiest voert Nik Bärtsch zijn composities uit op een prepared piano, met gebruik van percussie.