Sunday 14 - 11 - 2021

Nubya Garcia


Tenorsaxofonist Nubya Garcia is een boegbeeld van de opwindende Londense jazzscene. Ze blonk uit op het visitekaartje van de Britse jazzscene: het compilatiealbum We Out Here (2018). Daarmee presentereden jonge Londense musici zich onder supervisie van Shabaka Hutchings.

Garcia beheerst het jazzidioom tot in de puntjes en heeft een fantastische toon, maar daarmee begint het pas. Extra boeiend aan haar muziek is de manier waarop ze de verschillende muzikale invloeden uit haar jeugd tot een sprankelend geheel weet te smeden.

Als kind van Caribische ouders, groeit ze op in een creatieve omgeving in het multiculturele Londen. Ze maakt al vroeg kennis met genres als gospel, soul en latin en de voor Engeland zo typerende stijlen als grime, garage en dub. Al deze invloeden hoor je terug in haar bijzondere composities, dansbare liveshows én haar muziekkeuze in dj-sets en op de radio. Naast muzikant is Garcia tevens resident op het toonaangevende NTS radio.

Na haar debuutalbum Nubya’s 5ive (2017) en ­­de EP When We Are (2018), verscheen in 2020 het alom geprezen album Source. Al twee keer eerder zette Nubya Garcia BIRD op z’n kop. Nu is LantarenVenster aan de beurt.