Monday 12 - 09 - 2022

Protomartyr


Per album bewijst Protomartyr dat ze zoveel meer zijn dan de zoveelste boze postpunkband. De vorige langspeler Relatives In Descent brak met het bekende misantropische geweld door meer vanuit filosofische en fictieve invalshoeken te gaan schrijven. Het leverde grappige (The Chuckler), monumentale (A Private Understanding) en ja, zelfs ontroerende (Night Blooming Cereus) momenten op. En als er toch een klap uitgedeeld moest worden (The Tower), dan was ie altijd raak.

De komende langspeler heet Ultimate Success Story, en inderdaad, het gortdroge sarcasme dat we van frontman Joe Casey gewend zijn druipt er inderdaad vanaf. Qua sound maakt Protomartyr wederom een volwassen groeispurt. Gitarist Greg Ahee experimenteerde met drones en instrumentatie diep geïnspireerd door o.a. de psychedelische jazzharmonieën van Bennie Maupin. Protomartyr schakelde een waslijst aan gastmuzikanten in om hun eigen geluid op onverwachte manieren te verrijken.

We horen Protomartyr op zijn krachtigst op nummers als I Am You Now en single Processed By The Boys. In plaats van de betonnen muur keer op keer aan gruzelen te slaan, bouwen ze hem laag voor laag op. Het resultaat is een plaat die naar nieuwe hoogtes reikt, eentje waar je niet omheen kunt.

Protomartyr heeft in het verleden veel legendarische shows gegeven aan de Nieuwe Binnenweg, en we hopen vandaag weer een nieuwe herinnering aan te vinken.