Friday 09 - 07 - 2021

Rats On Rafts


Wie nieuwsgierig was naar de nieuwe richting van Rats On Rafts kon een aantal maanden terug het singletje Where Is My Dream? exclusief aanschaffen bij Spazz Records. Inderdaad, waar zijn onze dromen gebleven anno 2020? Van Rats On Rafts weten we in ieder geval dat ze nooit stil hebben gezeten, zelfs al zijn ze een tijdje uit het publiek oog verdwenen.

Dat siert het kwartet ook. Het is een van de hardst werkende bands van Nederland, eentje die op unieke wijze de wetenschap achter hun favoriete platen doorgrondt en vertaalt naar hun eigen muziek. En wat blijkt nu: de rigoreuze experimenten waarmee de Rotterdamse postpunkband op doorbraakplaat Tape Hiss prijkte blijken slechts het topje van de ijsberg te zijn geweest.

Als The Moon Is Big de maan is en Tape Hiss het zonnestelsel, dan laat Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths zich het beste omschrijven als de kosmos. De band – al een aantal jaar actief met Mathijs Burgler en Natasha van Waardenburg als vast ritmetandem – bivakkeerde maandenlang in een zelfgebouwde studioruimte (Kurious Recording Studio) om te sleutelen aan dit bevreemdende, grensverleggende kunstwerk.

Het album is min of meer Rats On Rafts’ eigen gestoorde versie van een sprookjesboek: realiteit en ficties lopen op macabere wijze in elkaar over en motiefjes keren terug als karakters uit een poppenkastvoorstelling. Het is werkelijk een plaat waarbij je denkt: hoe is het in godsnaam mogelijk dat it überhaupt bestaat? De eerste single Tokyo Music Experience werd geschreven tijdens de comedown van een toer door Japan met Franz Ferdinand. David Fagan raakte geïnspireerd door die rare cultuurshock en hoe je brein dat overgangsproces precies verwerkt, wat in feite ook als een ontwaking uit een droom kan worden ervaren. 

In Nederland verschijnt Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths op het eigen Kurious Recordings label en wereldwijd verschijnt de plaat bij Fire Records (UK).