Sunday 11 - 07 - 2021

Rik van den Bergh Kwartet


Rik van den Bergh presenteert zijn nieuwe LP Is That So? (ZenneZ Records) met muziek van componist, arrangeur en pianist Duke Pearson.

In de 60er jaren was Duke tevens de A&R man van het befaamde Blue Note platenlabel. Een hommage op vinyl is dan ook een logische keuze. Pearsons composities, arrangementen en pianospel zijn op talloze Blue Note producties te horen. Hij droeg onder meer bij aan platen van Stanley Turrentine, Donald Byrd, Joe Henderson en Grant Green. Daarnaast speelde hij bij Cannonball Adderly, Nancy Wilson en Benny Golson. Ook onder eigen naam was Pearson met zijn trio, nonet en bigband enorm succesvol. Stukken als Jeannine en Idle Moments werden klassiekers.

Dat de composities van Pearson van zo’n hoge kwaliteit zijn, verklaart Rik als volgt: “Zijn krachtige melodieën hebben vaak pakkende motieven die in allerlei variaties terugkeren. De harmonische structuren onder deze melodieën zijn uitdagend en een plezier om over te improviseren. Zijn composities bevatten de blues, de traditie van het American Songbook en het typische hardbop vocabulaire; het zit er allemaal in!”

Van den Bergh is een van de weinige Nederlandse baritonsaxofonisten die zich volledig en uitsluitend op dit instrument heeft toegelegd. Naast dit kwartet heeft hij samen met trombonist Bart van Lier een kwintet, en maakt hij deel uit van het Peter Beets Henk Meutgeert New Jazz Orchestra. Rik doceert aan Codarts Rotterdam. Zijn spel is hoorbaar beïnvloed door Pepper Adams, maar ook door de levende legendes Ronnie Cuber en Gary Smulyan met wie hij meerdere malen het podium deelde. Hans Mantel schreef:
“While forward looking, he had thoroughly absorbed the tradition of the baritone saxophone in jazz.”