Friday 19 - 11 - 2021

Sachal Vasandani & Romain Collin


Er was altijd muziek in het huis waar Sachal Vasandani opgroeide: zijn ouders luisterden niet alleen naar Indiase en westerse klassieke muziek, maar ook naar The Beatles, Michael Jackson, Duke Ellington en Keith Jarrett. Het was dan ook niet vreemd dat hij zich op de universiteit ging verdiepen in muziek, met name in klassiek en jazz. Het toonaangevende jazzblad DownBeat riep hem in 1999 uit tot ‘Collegiate Jazz Vocalist of the Year’, een onderscheiding die Vasandani deed besluiten om naar New York te verhuizen. Hij bereikte de halve finale van de Thelonious Monk Competition en kreeg een uitnodiging om te komen zingen bij het Lincoln Center Jazz Orchestra. Sachals veelzijdigheid is indrukwekkend. Hij heeft een diepe, warme stem en brengt zowel karakteristieke, eigen nummers als bekende klassiekers op een volstrekt eigen manier tot klinken.

Op het pure en intieme nieuwe album Midnight Shelter (Edition Records) bundelde Vasandani de krachten met de eveneens in New York woonachtige Franse pianist Romain Collin. Dit resulteerde in een parel van een plaat. De muziek geeft een tijdsbeeld van het afgelopen jaar, een tijd van onzekerheid en reflectie. Na maanden van afzondering creëerde het tweetal een krachtig, inspirerend en diep authentiek album, dat uitdrukking geeft aan de behoefte om verbinding te maken. Sachal: “Ik ontmoette mijn vriend en buurman Romain Collin in het park bij mijn huis na de zomer van 2020. Nadat we onze verhalen hadden gedeeld, wisten we dat we samen moesten komen om muziek te maken. We waren niet van plan om een plaat te maken, maar door samen te komen in de studio kreeg ik de kans om de angst en woede te verwerken die ik de hele lente en zomer binnen had gehouden.

Met een warm, meeslepend geluid kijkt ‘Midnight Shelter’ op fantasierijke wijze terug naar geliefde muziek van Bob Dylan, Nick Drake, Lennon/McCartney en andere top songwriters, naast betoverende en gevoelige nieuwe composities. De helende kracht van muziek en samenwerking druipt ervan af. Dit warme, intieme en eerlijke album dient als een herinnering aan de angst die 2020 voor velen betekende, maar kijkt ook naar de belofte en het optimisme van een betere toekomst. De combinatie van de diep expressieve zang van Sachal en de gevoeligheid van Romains pianospel vormen een perfect verbond. Elke oprechte ademhaling is voelbaar, wekt een intens gevoel op, vraagt aandacht en trekt de luisteraar naar binnen. Dit zijn liedjes die je wakker schudden.