Saturday 03 - 09 - 2022

SILJE NERGAARD & ESPEN BERG


Voor zangeres Silje Nergaard begon het dertig jaar geleden met een spontane jamsessie met de band van Jaco Pastorius op een jazzfestival in Noorwegen. De Noorse vocaliste was zestien jaar toen ze het podium opklom om mee te doen. Haar ongewone, subtiele en originele vocale improvisaties ontroerden haar publiek. Evenals Pat Metheny, die, erg onder de indruk, haar introduceerde bij een belangrijke platenbaas, waar ze een contract kon tekenen.

Er volgden platen in het Engels en in het Noors – waaronder de doorbraak At First Light – waarop ze steevast de balans zocht tussen pop, country en jazz. Haar muziek wordt gevormd door de levendige wisselwerking tussen haar ongewoon zachte, maar levendige stemgeluid. “Genres interesseren mij niet,” aldus de zangeres. “Jazz zie ik als een synoniem voor speels en open. Mijn geluid is mijn eerste prioriteit. Het ene stuk zal jazzier zijn dan het andere.”

Nu gaat Silje Nergaard de samenwerking aan met landgenoot Espen Berg op piano, die beschouwd wordt als een van ’s werelds beste jazzpianisten. Hij de won de grootste jazzprijs van Noorwegen: een stipendium voor het schrijven van een compositie voor het Trondheim Jazz Orchestra. Het duo zal werk spelen uit Silje’s omvangrijke oeuvre met onder andere intieme versies van de songs Be Still My Heart, The Waltz, Japanese Blue en Tell Me Where You’re Going.