Saturday 02 - 07 - 2022

Teis Semey Quintet


Teis Semey (1993) stond al enkele keren op podium van LantarenVenster, o.a. met de Guy Salamon Group en Tijn Wybenga & AM.OK. Vanavond presenteert de gitarist/componist zijn eigen project, met de muziek van het gloednieuwe album Mean Mean Machine, dat in het najaar van 2021 verschijnt bij ZenneZ Records.

Semey groeide op in een klein dorp op het Deense platteland. Als kind studeerde hij klassiek piano, maar toen hij de gitaar ontdekte wist hij dat muziek alles was wat hij wilde, een uitweg naar de toekomst. Teis probeert met zijn muziek het gat tussen klassiek en punk te overbruggen. Op zijn veertiende verhuisde hij naar Zweden, om daarna in Amsterdam te belanden voor een conservatoriumstudie. Daar won hij het Princes Christina Jazz Concours en de prijs voor Beste Arrangement in de Keep An Eye jazzcompetitie. Hij bracht een tijd in Los Angeles door, waar zijn debuutalbum Where the Fence is the Highest uitkwam, om rondom het vervolgalbum Throw Stones weer in Nederland te gaan wonen.

Mean Mean Machine is zijn derde release als bandleider. Met dit nieuwe album grijpt Teis voor het eerst terug op zijn Scandinavische roots. Door de Covid-19 pandemie had hij meer tijd dan normaal om na te denken over dingen, en herinnerde hij zich de folksongs en hymnes die zijn grootmoeder zong. Dat inspireerde hem bij het schrijven van nieuwe muziek. Semey: “Mean Mean Machine is an ode to this time, about finding our place in this world. Partly in terms of the pandemic, but also in terms of all the other issues that cause anxiety in me as in many, like global warming, fascism, indifference etc. It’s not traditional jazz and it’s not future jazz. It’s NOW music, a reflection of this moment. It’s gritty but dynamic. At times like slow swaying notes, memories of Ravel swinging in waves, and at times wild, hot boiling energy, always directly connected though interplay.”

De band bestaat uit vijf virtuoze jonge jazztalenten, en is een van spannendste nieuwe jazzensembles in Nederland. Samen verkennen ze de grenzen van de geïmproviseerde muziek waarbij rauwe dynamiek en avant-gardistische elementen stuiten op energieke indie-rock en meditatieve klassieke muziek. Met een niet aflatende inzet voor samenspel en improvisatie ontstaat een gepassioneerde muzikale sfeer: rauw, met elementen uit de freejazz; maar ook harmonisch, en ‘Nordic.’ Energiek en contemplatief tegelijk. De musici zijn permanent op zoek naar avontuur en geen concert is hetzelfde.