Wednesday 08 - 06 - 2022

The KVB


The KVB, het muzikale project van het koppel Nicholas Wood en Kat Day, brengt alles wat donker en duister is samen tot een prikkelend audiovisueel spektakel, de onbekende paden uitgravend die acts als New Order, Cocteau Twins en Simple Minds in hun hoogtij nog niet hadden verkend. New wave, industrial, shoegaze, synth pop behoren tot het vocabulaire, al is de insteek achter iedere plaat conceptueel gezien weer iets anders.

Komende plaat Unity is bijvoorbeeld een album dat onzekerheden, verwarring, ontwrichting en de hoogte- en dieptepunten van het moderne leven verkent. Dat hoef je zeker niet op te vatten als iets cynisch of negatiefs. Tijdens een verblijf in Spanje raakten Wood en Day juist geïnspireerd door de onbekende toekomst die de omgeving projecteerde. “We werden omringd door al deze half afgebouwde luxe villa’s, die nog steeds niet af waren na de crash in 2008,” aldus Day.  “Er was iets griezeligs en moois aan de desolate landschappen en het beton in de zon – deze gebouwen zijn achtergelaten als moderne overblijfselen van de mislukte kapitalisten van het tijdperk. ”

The KVB ziet juist mogelijkheid in het beginnen aan de afgrond, een plek waar alles in een frisse blik beschouwt en bewondert kan worden. Een optimistische duik in het diepe, dat is een beetje de concertervaring van het Britse duo anno vandaag. En zeg nu zelf: wat is daar nu niet opwindend aan?