Saturday 26 - 06 - 2021

Tijn Wybenga & AM.OK


Tijn Wybenga (1993) maakte de overgang van jazzpianist en arrangeur naar componist, dirigent en artistiek leider. Hij schrijft intens muzikale, ontroerende noten, rijk en rijp, hoogst eigen en persoonlijk. Zijn vakmanschap staat buiten kijf, zo bewees hij ook met zijn multidisciplinaire voorstelling Prikkel op Oerol in 2018. In datzelfde jaar startten Wybenga en BIMHUIS Productions een samenwerking met als doel de sound van de nieuwe jazzgeneratie te ontdekken. Dit was de geboorte van de groep AM.OK (Amsterdams Modern Orkest). Een 14-koppige band met 4 strijkers, 4 blazers en live electronics. De muziek ligt op het kruispunt van modern klassiek, jazz en elektronisch.

In 2019 maakten Wybenga & AM.OK hun eerste live album: ‘Live at Bimhuis.’ In 2020 wijdde de NTR een aflevering van New Generation aan Tijn en zijn nieuwe project, en gaf het Grachtenfestival Amsterdam hem een compositieopdracht. In juni 2021 komt Tijns eerste studioalbum BRAINTEASER uit, uitgevoerd door AM.OK, volledig geïnspireerd op de experimentele Nederlandse jazzscene. Op basis van zijn ‘BRAINTEASER Improvisation Game’ nam Tijn verschillende musici uit deze scene op, waaronder Reinier Baas, Ben van Gelder, Joris Roelofs en de bandleden van AM.OK. Zoals hiphop artiesten als J Dilla jazz- en soulplaten hergebruikten, samplet Wybenga kleine stukjes improvisatie om nieuwe motieven, grooves en beats te ontdekken. Het resultaat is een synthese in sound, grenzend aan de combinatie van Miles Davis’ Bitches Brew, Frank Zappa en J Dilla.

BRAINTEASER is opgebouwd uit kleine, herhaalde raderwerkjes, waar ritmische, harmonische en melodische lagen overheen worden gelegd. Wybenga put uit vele bronnen en maakt daarvan een overtuigende en eigenzinnige synthese. Zijn muziek verschiet van kleur als een kaleidoscoop. Hoewel de stukken strak in hun vel zitten, is er ook ruimte voor improvisaties. Altiste Yanna Pelser soleert zingend en spelend tegelijk, lijnen van fraaie klaaglijkheid; saxofoniste Kika Sprangers blaast erg mooi vanuit een zeldzame ontspanning, terwijl klarinettist Frederico Calcagno en gitarist Teis Semey kubistischer tonen aanwenden. Prachtig.” – Het Parool