Thursday 20 - 10 - 2022

Time Is A Blind Guide


Time is a Blind Guide is een akoestisch collectief met strijkers, piano en percussie, geformeerd door slagwerker en componist Thomas Strønen, een zwaargewicht uit de Noorse jazz- en improvisatiescene. Strønen heeft meer dan vijftig albums uitgebracht in allerlei bezettingen, en deed de afgelopen jaren veel stof opwaaien met dit opvallende nieuwe ensemble.

Het titelloze debuutalbum op ECM in 2015 werd door menig jazzcriticus gezien als een van de meest baanbrekende Noorse albums van de afgelopen jaren. Op het tweede album Lucus (2018) was voor de eerste keer een opvallende rol weggelegd voor pianist Ayumi Tanaka, die invloeden uit haar thuisland Japan meeneemt in haar spel. Het derde album verschijnt dit najaar, wederom op het gerenommeerde label ECM Records, en met opnieuw een belangrijke rol voor Tanaka.

Strønen is als componist van alle markten thuis. Een strijktrio, een pianotrio, klassieke percussie: je hoort het allemaal terug in de fascinerende muziek die hij schreef voor dit ensemble. De bezwerende melodieën verwijzen naar Noorse volksmuziek, de strijkers en verfijnde orkestratie naar moderne kamermuziek en de ritmische complexiteit naar hedendaagse moderne jazz.