Saturday 29 - 02 - 2020

Torii


De psychedelische pop van het Nederlandse vijftal Torii lijkt op eerste gehoor zorgeloos voorbij te waaien: warm, weemoedig en gewichtloos. Toch is het langverwachte komende debuut Return To Form een plaat die bij elke luisterbeurt een klein beetje verder ontrafelt. Oprichter Domenico Mangione vertaalt grillige gevoelens van jeugdtrauma, eenzaamheid en vervreemding in zijn bedrieglijk gelaagde, bedwelmende producties.

Nu een vaste vijfkoppige formatie – Mangione, multi-instrumentalist / producer Tijmen van Wageningen, gitarist / lap steel-speler Willem Oostendorp, toetsenist Jilles van Kleef en drummer Olivier Schiphorst – begon Torii Mangione’s vrijgevochten opnamemethoden te gebruiken als uitgaanspunt voor volledig gerealiseerde studiopracht. Return To Form is daardoor zo’n zeldzame popplaat geworden waarin dissonantie en harmonie elkaar aanvullen als een kalmerende narcose. 

Global Charming is een pasgeboren project uit Amsterdam. Met de klassieke combinatie van elektrische gitaren, bas en drums probeert de vierkoppige band verveling, vermoeidheid en verdoemenis van zich af te slaan. In dit proces ontstaat er een heerlijk grauwe, uit de bocht vliegende combinatie van alternatieve rock en post-punk Met leden van Fuz, Torii en Petersburg.