Saturday 19 - 02 - 2022

TRYGVE SEIM


Saxofonist Trygve Seim (1971) bracht al elf albums uit op het prestigieuze ECM-label, waarvan zeven als bandleider en componist. In 2018 verscheen zijn prachtige laatste album, getiteld Helsinki Songs. De muziek van dit album wordt nu voor het eerst in Nederland uitgevoerd!

Seim heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als onderscheidend musicus en componist. Hij leidt zijn eigen projecten, maar participeert ook in veel samenwerkingen met bijvoorbeeld Jacob Young, Frode Haltli en Sinikka Langeland. De muziek van de Noorse rietblazer laat zich niet in een paar woorden omschrijven. Vanwege de invloeden van vele stromingen en het gebruik van ongewone orkestrale klankkleuren, dekt geen enkele benaming voldoende de lading. Seim, die rond 2000 internationaal doorbrak met het album Different Rivers, maakte op zijn veertiende kennis met de muziek van Jan Garbarek. De melodieën grepen hem en vanaf dat moment zette hij zijn droom door om saxofonist te worden. Ook trompettist Miles Davis raakte hem. Die stond, aldus Seim, net als Garbarek in dienst van de muziek.

Het album Helsinki Songs staat bol van lyriek, sterke thema’s en melodische vindingrijkheid, en bevat alle ingrediënten van een toekomstige klassieker. De meeste nummers componeerde Trygve in Helsinki, en worden uitgevoerd door zijn nieuwe Noors-Ests-Finse kwartet. Muziek met openlijke lyriek, sterke thema’s en een gevoel van eeuwige melodische ontwikkeling. Sommige stukken refereren aan Igor Stravinksky en Jimmy Webb. Andere zijn opgedragen aan Trygves getalenteerde bandleden, of een saluut aan Ornette Coleman en Bill Evans. Een Nederlandse première!