Thursday 24 - 02 - 2022

Under the Surface


Improvisatie, compositie, taal en culturen smelten samen en beïnvloeden elkaar in het nieuwe derde album Miin Triuwa van Under the Surface

Geïnspireerd door de vele reizen en culturen waarmee de groep in aanraking kwam, ontwikkelde Under the Surface een unieke improvisatietaal, een combinatie tussen jazz, etnische en elektronische muziek. 

Met het nieuwe derde album Miin Triuwa – mijn trouw – begeeft de groep zich op een nieuwe muzikale reis met composities van gitarist Bram Stadhouders. Hij schreef een suite van zes stukken waarin de karakters en kwaliteiten van de bandleden boven zichzelf uitstijgen. In plaats van op reis te gaan naar andere werelden, kijkt de groep met dit project naar binnen en onderzoekt hoe hun eigen roots invloed hebben op hun muziek.  

Zo werd voor deze compositie de verbinding gelegd met onze eigen “vergeten” middeleeuwse taal. Vocaliste Sanne Rambags deed met behulp van linguisticus Peter-Alexander Kerkhof en het Instituut voor de Nederlandse taal onderzoek en schreef teksten voor het album in het Oudnederlands. De taal die tussen ca. 600 en ca. 1150 na Christus in Nederland werd gesproken en qua klank verwant is aan het Gaelisch en IJslands.