Wednesday 11 - 05 - 2022

Villagers


Villagers komt terug naar LantarenVenster! Ruim twee jaar na het vorige concert komt de Ierse indiefolkband van singer-songwriter Conor O’Brien op 11 mei de muziek van het nieuwe album Fever Dreams voorstellen aan de Rotterdamse fans.

O’Brien is een man met een opmerkelijk talent voor het schrijven van introspectieve liedjes. Met Villagers maakt hij vindingrijke, doortastende alternatieve pop, vaak intieme en verhalend. Ruim twaalf jaar geleden zag Villagers het levenslicht met Becoming A Jackal, een plaat vol akoestische folksongs over mythes en magie. Inmiddels heeft Conor zijn horizon verbreed. Op zijn voorlaatste album vond hij Villagers volledig opnieuw uit: een soulvolle, gelaagde sound werd gecombineerd met toegankelijke melodieën. Ineens maakte hij ook spirituele jazz, werkte hij met een fluitist en gebruikt hij samples van gospel- en soullegendes als The Dixie Hummingbirds en Donnie Hathaway.

Door de huidige pandemie is escapisme een zeer noodzakelijke bezigheid, en de muziek op het nieuwe album Fever Dreams heeft dit betoverende effect. Zoals bij de allerbeste albums wordt de plaat een vervoermiddel; de muziek pikt je op en zet je ergens anders neer. O’Brien: “I had an urge to write something that was as generous to the listener as it was to myself. Sometimes the most delirious states can produce the most ecstatic, euphoric and escapist dreams.”

Het zijn liedjes met de vreemde, versmolten vormen en de magische ambivalentie van dromen. De bedoeling van de nummers is zowel mysterieus als zo klaar als een klontje. O’Brien heeft zijn muziek weer verder uitgediept. De inspiratie kwam van nachtzwemmen op een Nederlands eiland tot Flann O’Brien, Audre Lorde, David Lynch en L.S. Lowry via de muziek van Piero Umiliani en Alessandro Alessandroni en de jazz van Duke Ellington en Alice Coltrane. En ondertussen behoudt O’Brien de ruimte die Villagers altijd heeft gekenmerkt, die ervoor zorgt dat de kleinste details in zijn muziek soms het allerhardst aankomen.

Dit concert wordt georganiseerd door Rotown, Motel Mozaique Concerts en LantarenVenster en heeft voornamelijk staanplaatsen en een beperkt aantal zitplaatsen op het balkon.