Sunday 18 - 09 - 2022

Willy Mason


Willy Mason’s formatieve muzikale jaren als begin-twintiger kun je op zijn zachtst gezegd een wervelwind noemen. Mason groeide op in Martha’s Vineyard – de plek waar de blockbuster Jaws gefilmd werd – een vrij geïsoleerde gemeenschap waar oude folkplaten een vorm van soelaas boden. Mason groeide op als kroost van twee beroepsmuzikanten, dus dat talent had hij al door de aderen stromen. Bij het horen van Rage Against The Machine wilde hij muziek inzetten als vorm van protest: hij werd een van de meest politiek uitgesproken liedjesschrijvers van zijn generatie.

Conor Oberst (Bright Eyes) hielp Mason aan zijn grote doorbraak, en in de jaren daarna volgden tournees met o.a. Radiohead, My Morning Jacket en Beth Orton. Toch bleek Mason ietwat schuchter om de felste voetlichten te omarmen: hij hakte liever zijn eigen loopbaan op eigenzinnige wijze uit. Zo maakte hij in 2012 een spannende, meer elektronisch getinte plaat, Carry On, met producer Dan Carey, de man die nu furore maakt met het label Speedy Wunderground.

Lang is het stil geweest rondom Willy Mason, en het feit dat hij weer gaat touren betekent dat er waarschijnlijk iets heel bijzonders op de plank ligt. Dat klopt: in dit tijdperk van politieke reuring brent Mason zijn vierde plaat Already Dead uit, dat 6 augustus verschijnt. Mason onderzoekt op dit album de eerlijkheid en het bedrog, anonimiteit in het digitale tijdperk, goede bedoelingen met onverwachte gevolgen, vrijheid, kolonialisme, liefde, god en doel, omdat, zegt de verteller, nu het moment is om het broodnodige geloof te herstellen.