Saturday 03 - 12 - 2022

Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & Matangi String Quartet


Het spel en de composities van pianist/componist Wolfert Brederode zijn altijd doorspekt met subtiele contrasten. Het is weinig pianisten gegeven zo herkenbaar te spelen en toch zo verrassend te zijn. Wolferts nieuwe album Ruins and Remains verschijnt na de zomer van 2022 bij ECM Records, zijn vierde alweer voor dit toonaangevende platenlabel.

Voor deze opname werkt Brederode samen met Nederlandse topmusici die met veelzijdige projecten hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Ruins and Remains is een werk voor piano, strijkkwartet en drums/percussie, en kan worden beschouwd als een muzikale contemplatie over de veerkracht van de mens. Hoewel het oorspronkelijke idee zijn wortels had in de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog ruim een eeuw geleden heeft dit project, in het licht van de Covid-19 pandemie en andere recente ingrijpende gebeurtenissen, geleidelijk een breder en persoonlijker karakter gekregen.

In Ruins and Remains vormen de groepsleden één veelkoppig wezen, waardoor de muziek veel meer is dan een duo van piano en slagwerk aangevuld met een strijkkwartet. Invloeden van jazz, minimal, klassieke muziek, folk- en hedendaagse muziek vloeien op een natuurlijke wijze samen in dit genre-overschrijdende project. En rondom twee terugkerende hoofdmotieven ‘Ruins’ en ‘Remains’ wisselen melancholieke vergezichten, lyrische melodieën, abstracte klankvelden en avontuurlijke improvisaties elkaar af in een eigenzinnig muzikaal universum.