Saturday 05 - 09 - 2020

Yannick Hiwat Quintet


Als Yannick Hiwat het podium betreedt let je meteen op. Niet alleen omdat hij zijn viool inzet in stijlen waar dat niet altijd vanzelfsprekend is, maar ook omdat hij zijn beheersing van klassieke muziek moeiteloos weet te koppelen aan een diepgeworteld gevoel voor hiphop, soul en jazz. Yannick begon zijn relatie met de viool op zesjarige leeftijd. Muzikaal gevoed in de kerk maakte hij zijn recitaldebuut op negenjarige leeftijd. Vier jaar later begon hij internationaal te toeren.

Hiwat beperkt zich niet tot één genre; hij studeerde zowel jazz als klassieke muziek en speelde met artiesten en ensembles als Re:Freshed Orchestra, Snarky Puppy, Pete Rock, Ghostface Killah, Jermaine Holmes en Chineke! Orchestra. Hij was artist in residence bij de Doelen en Het Koninklijk Concertgebouw, is lid van The Soulful Congregation en leider van zijn eigen band. Dit vijftal verkent prachtig moderne jazz in zijn meest soulvolle vorm.

De band mengt inspiratie van traditionele Surinaamse en Afrikaanse muziek met hiphop in de traditie van J Dilla, en klassieke muziek met de harmonische innovatie van jazzvaandeldragers als John Coltrane. Hiwat wordt daarbij geïnspireerd door de verhalen van de wereld, nieuwsflitsen die meer aandacht verdienen en zwarte pagina’s in geschiedenisboeken die vaak worden overgeslagen. Zijn suggestieve spel neemt je mee op reis en vertelt die verhalen met behulp van unieke instrumenten, waaronder ’s werelds enige zevensnarige mezzoviool.